Violetinio Miron stiklo paslaptis

 

Saulė ir saulės šviesa vaidina didžiulį vaidmenį mūsų kasdieniame gyvenime. Kas nesidžiaugia pirmaisiais saulės spinduliais po ilgo šalto žiemos periodo, matydami vaivorykštę ar saulėlydį? Dėl nuolatinių termobranduolinių reakcijų Saulė visomis kryptimis skleidžia platų elektromagnetinės energijos spektrą. Žemės paviršių pasiekianti saulės šviesa susideda iš regimos šviesos spektro (visos vaivorykštės spalvos nuo violetinės iki raudonos) ir nematomo šviesos spektro su ultravioletiniais spinduliais (UV), infraraudonaisiais spinduliais (IR) ir mikro bei radijo bangomis.

Saulės šviesa nepaprastai svarbi augimui. Tiesą sakant, gyvybė be šviesos tiesiog neįmanoma. Ta pati šviesa, kuri iš pradžių paskatino augimą, vėliau pagreitina molekulinį irimą. Pavyzdžiui, kai tik augalai subrandina derlių, jis turi būti kuo greičiau suvartotas arba efektyviai apsaugotas nuo gedimo. Jei derlius po jo nuėmimo laikomas saulės šviesoje, jis greitai pradeda irti, kas ženkliai sumažina augalo bioenergijos lygį. „Fraunhofer” instituto (Miuchenas, Vokietija) tyrimai teigia, kad irimas prasideda dėl regimo saulės šviesos poveikio.

Kad patikrintų šį pastebėjimą, institutas atliko rožių vandens, du mėnesius laikyto violetinio ir rudo stiklo induose, cheminį dujų chromatografijos tyrimą. Jis aiškiai parodė, kad po dviejų mėnesių rudo stiklo inde laikytame rožių vandenyje ženkliai sumažėjo kelių svarbių aromatinių komponentų kiekis. Tuo tarpu violetinio stiklo inde laikytame rožių vandenyje nebuvo aptikta jokių pakitimų. Šis akivaizdžiai rodo regimos šviesos įtaką produkto irimui.

Nuo antikinių laikų žmonės stengėsi apsaugoti savo brangiausius produktus nuo kenksmingo šviesos poveikio. Pavydžiui ankstyvieji egiptiečiai prabangias substancijas saugojo auksiniuose ar violetinio stiklo induose.

Šiais laikais turime daugybę pasirinkimų, kur laikyti produktus. Stiklas, kuris buvo žinomas amžius, vis dar lieka viena labiausiai naudojamų medžiagų. Tačiau dauguma tradicinių spalvų stiklo indų (bespalviai, rudi, žali ar mėlyni), praleidžia regimąją šviesą ir todėl neapsaugo produktų nuo jos sukeltų irimo procesų.

Violetinis stiklas visiškai nepraleižia regimosios šviesos, išskyrus violetinę spektro spalvą, bet yra laidus infraraudoniesiems spinduliams.

Juodasis stiklas nepraleidžia jokios regimosios šviesos, bet irgi laidus infraraudoniesiems spinduliams. Didžiausias skirtumas tarp šių stiklo rūšių tas, kad juodas stiklas visiškai sulaiko UVA ir violetinės spektro dalies dažnius, o violetinis stiklas jiems laidus.

Violetinis stiklas pasižymi unikalia savybe: jis nelaidus regimosios šviesos spektrui nuo mėlynos iki raudonos, bet laidus UVA, violetinės šviesos ir infraraudoniesiems dažniams. Dėl šio specialaus derinio, violetinio stiklo induose saugomos jautrios medžiagos itin gerai saugomos nuo irimo, kurį skatina regimoji šviesa bei teigiamai veikiamos UVA, violetinio ir IR spindulių dažnių.   

Biofotoniniai tyrimai, gyvųjų ląstelių absorbuotų ir skleidžiamų šviesos dalelių studija parodė, kad šie bangų ilgiai ypač svarbūs ląstelių tarpusavio komunikacijoje. Pastarieji šios mokslo srities tyrimų rezultatai parodė, kad produkto maistingumo kokybė priklauso ne tik nuo jo cheminės sudėties, bet ir nuo šviesos energijos bei potencialios informacijos, kurią suteikia UVA ir IR dažniai. Ši pamatinė bioinformacija vaidina lemiamą vaidmenį gyvybinių procesų valdyme. Biofotoniniai matavimai rodo, kad maistas, pavyzdžiui sunokę grūdai, augalai ir vaisiai (šviežiai išspausti ar džiovinti) kaip ir bet kokie augalų ekstraktai (pvz., alyvuogių ar linų sėmenų aliejus) yra puikūs šviesos energijos tiekėjai; perdavimas glaudžiai siejasi su biologinio pavyzdžio optine atmintimi.

Vis dėlto, vertingi maisto produktai ilgainiui praranda savo kokybę ir per anksti pasensta. Biofotoniniai kokybiško maisto, saugoto įvairiose pakuotėse, tyrimai parodė, kad violetinio stiklo induose laikytų produktų bioenergija ženkliai aukštesnė palyginti su pavyzdžiais, laikytais įprasto stilo ar plastiko induose. Be to, tyrimai parodė, kad ilgai laikant produktus violetiniame stikle optimaliai apsaugoma bioinformacija.

Moksliniai maisto kokybės konktrolės biofotoniniai tyrimai atliekami Tarptautiniame biofizikos institute (International Institute for Biophysics (IIB)) Hombroiche, netoli Diuseldorfo (Vokietija). Jiems vadovauja prof. Fritz-Albert Popp.  Aštuoniasdešimtųjų pradžioje, jis inicijavo tokį tyrimą ir Universitete bei Technologijos centre Kaiserslauterne (Vokietija). Nuo 1988 su profesorium Poppu mokslinį bendradarbiavimą pradėjo Dr. Niggli. Pastarasis devyniasdešimtųjų viduryje pradėjo biofotoninius maisto, laikomo įvairių medžiagų induose, kokybės tyrimus, kurių apibendrinti rezultatai parodė, kad bioenergijos lygis skiriasi priklausomai nuo to, kur saugomas produktas:

  • violetinio stiklo induose -100%
  • rudo stiklo induose - 31%
  • aliuminio folijoje - 30%
  • plastike - 28%

 

Jau daugiau nei 10 metų voletinis stiklas prieinamas ir naudojamas įvairių aukštos kokybės produktų: eterinių aliejų, gėlių esencijų, saulės vaistų, natūralios kosmetikos, bičių pienelio, linų aliejaus, masažinio aliejaus, alyvuogių aliejaus saugojimui.